Jocul video care ar trebui să-i facă pe copii mai empatici

de: Andreea Cuzub
11 08. 2018

Organizația Mondială a Sănătății a adăugat recent dependența de jocuri în manualul său de tulburări mentale, cu toate că nu toată lumea a fost de acord cu această decizie.

În marea de percepții care consideră că jocurile video sunt nocive, apare un joc care promite că are efecte benefice, parcă doar ca să-i enerveze pe cei ce susțin contrariul.

Scenariul fantastic al acestuia implică un robot de explorare a spațiului, care se prăbușește pe o planetă îndepărtată. Pentru a recupera piesele navetei sale distruse, robotul trebuie să stabilească un raport emoțional cu locuitorii planetei care vorbesc altă limbă.

Jocul este destinat copiilor de gimnaziu și a fost creat pentru a studia dacă le poate stimula empatia copiilor.

Cercetătorii de la University of Wisconsin-Madison au vrut să vadă și modul în care această abilitate le poate schimba tinerilor conexiunile neuronale. Rezultatele publicate în jurnalul „Science of Learning” dezvăluie că, în doar două săptămâni de jucat, copiii au prezentat o conectivitate mai mare în regiunile creierului legate de empatie și perspectivă.

Unii dintre participanți au arătat și o modificare a rețelelor neuronale, cunoscute pentru rolul pe care îl joacă în reglarea emoțiilor.

„Realizarea faptului că aceste abilități pot fi îmbunătățite cu ajutorul jocurilor video este importantă, deoarece ele indică calitatea sănătății emoționale”, a declarat Tammi Kral, absolvent al University of Wisconsin-Madison și cel care a condus cercetarea.

Richard Davidson, director al Center for Healthy Minds, unde a avut loc cercetarea, susține că empatia este primul pas în dezvoltarea unui comportament prosocial.

Dorința cercetătorilor este aceea de a exploata beneficiile jocurilor video pe termen lung. În cazul în care industria și consumatorii sunt de acord cu abordarea lor, ei își doresc să creeze jocuri video care susțin mai degrabă calitățile virtuoase, decât pe cele distructive.